fbpx

1. maj: Det fleksible arbejdsliv

Socialdemokratiets 1. maj-plakat 2025

I dag er det arbejdernes internationale kampdag – en dag, hvor vi fejrer hvad arbejderbevægelsen har opnået gennem tiden, men også ser fremad mod de udfordringer, der stadig venter på at blive løst. Jeg vil gerne tale om vigtigheden af at beskytte og udvikle arbejdstageres rettigheder, så de afspejler den virkelighed, vi lever i, og følger med arbejdsmarkedets udvikling.

Et barns ret til pasning

Lad os begynde med en problemstilling, der berører mange familier direkte: ret til pasning af syge børn. I dag har forældre kun ret til barnets første sygedag, men hvor mange børn er egentlig kun syge i én dag? 

Mange forældre oplever at måtte jonglere mellem arbejdsgiverens forventninger og barnets behov. Samtidig ved vi, at det er bedst for barnet at blive passet af en forælder eller en primær omsorgsperson, når det er sygt. Derfor skal vi arbejde for bedre rettigheder, der giver forældre mulighed for at passe deres syge børn uden frygt for konsekvenser på arbejdspladsen. 

Christina Liljendal har stillet et borgerforslag om netop dette, som jeg håber du vil støtte: https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-20035.

Ret til trygge arbejdsvilkår

I en tid, hvor arbejdsmarkedet ændrer sig hurtigt, og kravene til medarbejderne bliver stadig større, må vi aldrig glemme, at trygge arbejdsvilkår er fundamentet for et sundt og velfungerende samfund. Alt for mange oplever, at deres arbejde trænger sig på i deres fritid. Telefonen ringer, mails tikker ind, og det forventes, at man altid er til rådighed. Men grænsen mellem arbejde og fritid må ikke udviskes – for uden tid til familien, vennerne og sig selv mister man balancen i livet.  

Samtidig står det psykiske arbejdsmiljø under pres. Stigende krav om effektivitet, dokumentation og tilgængelighed skaber et arbejdsliv, hvor mange føler sig overvældede og udbrændte. Stress er blevet en folkesygdom, og det skal vi som samfund tage alvorligt. Vi har et ansvar for at sikre, at arbejdspladser ikke kun er steder, hvor vi leverer vores arbejdskraft, men også steder, hvor vi kan trives og udvikle os.  

Arbejdet skal være en kilde til mening og udvikling – ikke til sygdom og udmattelse. Derfor må vi stå sammen og kæmpe for klare regler om arbejdstid, bedre beskyttelse af det psykiske arbejdsmiljø og en kultur, hvor det er okay at sige fra. Det er kun gennem stærke fællesskaber, at vi kan sikre, at alle kan gå glade og trygge på arbejde – og komme hele hjem igen.  

Lige muligheder for Dragørs unge

Et andet centralt emne er uddannelse. Vi skal sikre gratis og tilgængelig uddannelse for alle, uanset baggrund. Uddannelse er nøglen til at bryde sociale mønstre og skabe et Danmark, hvor alle har mulighed for at lykkes. Men vi skal også tage fat i de konkrete, lokale udfordringer. 

For eksempel er Dragørs unge hårdt ramt af afstandskriteriet for valg af ungdomsuddannelse. Kun 28,8% af Dragørs unge kom sidste år ind på deres første prioritet. Det er langt under landsgennemsnittet på 95%. Det har DSU Amagers formand David Prammann Schrøder påpeget gennem længere tid og det er en sag, som vi bør kæmpe mere for her i Dragør. Læs gerne hans indlæg i Dragør Nyt her: https://dragoer-nyt.dk/2024/08/26/afstandskriteriet-i-elevfordelingen-rammer-pilskaevt-hos-dragoers-unge/. Det betyder noget for de unges trivsel og fremtid, og vi skal arbejde for, at alle unge får en fair chance for at forfølge deres drømme. 

Lokale fællesskaber i Dragør

Styrkelse af lokale fællesskaber er også afgørende for et velfungerende samfund. I Dragør har vi Wiedergården, der er et fantastisk tilbud til ældre, men hvad har vi til de unge? 

Vi skal sikre, at vores unge ikke bliver overset, men får plads i debatten og i byens udvikling. Det handler om at skabe aktiviteter og kulturtilbud, der favner på tværs af alder og baggrund. Kun ved at styrke fællesskabet på tværs kan vi skabe en by, hvor alle har en plads.

Fair løn og gode arbejdsvilkår

Endelig må vi aldrig glemme kernen af vores kamp: ordentlige lønninger og arbejdsvilkår. Særligt lavtlønnede og medarbejdere i velfærdssektoren fortjener bedre – og i Dragør Kommune har vi en særlig opgave i at sikre gode arbejdsvilkår til vores pædagoger, SOSU-assistenter mv. 

Ligeløn mellem kønnene og en arbejdsuge, der giver plads til familieliv og fritid, er ikke luksuskrav – det er grundlæggende rettigheder. Vi skal stå fast på disse principper og sikre, at den danske model forbliver stærk. 

En fremtid med et solidarisk og fleksibelt arbejdsmarked 

1. maj er en god anledning til at minde os selv om, hvorfor vi stadig markerer dagen. Det handler om at sikre bedre vilkår og skabe et arbejdsmarked, hvor alle kan trives og få hverdagen til at hænge sammen. 

Vi har allerede rykket os langt, men der er stadig plads til forbedring. Lad os bruge dagen på at bakke hinanden op og fortsætte kampen for et arbejdsmarked, der fungerer for alle – med frihed, lighed og solidaritet – også lokalt i Dragør.

God 1. maj til alle!

Dette website bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge siden, accepterer du brugen af cookies. 

Scroll to Top